Erikoisten ja hyvin harvinaisten lajien puisto

Kaikille avoin ilmainen luontokohde

Jos saamme ostaa Seinäjoki-Kuortanetien varrella n.15km päässä kaupungista olevan rappeutuneen pienen maatilan missä oli vuoteen 1972 saakka Törnävän sairaalan työsiirtola herätämme paikan henkiin ja teemme sinne puiston missä pääsee näkemään todella erikoisia puita ja muita kasveja ilmaiseksi.Lisäksi sinne tehdään makkaranpaistopaikka. Järjestetään teemapäiviä, kasvivärjäys, lajitunnistus, varttamiskursseja, työsiirtolan historiaan liittyviä tarinailtoja ym. Maatila on huonossa kunnossa mutta siellä asuvien pohjanlepakkojen vuoksi purkukiellossa. Puisto toteutetaan ilman kaupungin rahallista panostusta, riittää että kaupunki myy paikan meille niin toteutamme puiston.

Idean lisääjä: Riitta Ylimäki

Keskustelua aiheesta

 1. Hienoa.
  Monet kaupungit ovat ottaneet mukaan toimintaan asukkaansa puisto ja viherpuolella sekä suunittelussa, että toteutuksessa.
  Mm. Tampereen Tesomalla asukasyhditys on tehnyt metsäpuistoa, Turun kaupunki on jo kahtena vuotena järjestänyt mahdollisuuden laatikkoviljelylle, jossa kaupunki kustantaa mullat ja viljelylaatikot. Turussa myös Hirvensalon asukasyhdistys on jo kaupungin luvalla rakentanut talkoilla asukkaille nuotio ja retkipaikan, suunitelmissa on myös jonkinlaista arboretum tyylistä katua, kun uutta kaavoitusta aletaan toteuttamaan.
  Hienoa nähdä, että muuallakin on kuntalaisilla aktiivisuutta.

 2. Hieno tarjous kunnan suuntaan. Puutarhamatkailu on yksi merkittävimmistä teemamatkustamisen lajeista. Toteutuneena puisto ei olisi vain seinäjokisten, vaan kaikkien puutarhaharrastajien, dendrologien, oppilaitosten ym. haluttu käyntikohde.

 3. Luonnon ja viheralueiden merkityksestä kaupungeissa asuvien ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin on tutkittu paljon. Aiheesta löytyy runsaasti asiapohjaisia tutkimustuloksia, raportteja ja julkaisuja nopeasti googlettamalla.

  Lukaisin läpi voimassa olevan Seinäjoen kaupunkistrategian. Se painottaa voimakkaasti asukkaiden oman aktiivisuuden merkitystä. Tämä avoimen arboretumin hanke on hyvä esimerkki aktiivisesta asukastoiminnasta. – Strategia painottuu erittäin vahvasti kaupunki-infran kehittämiseen ja vahvistamiseen, mutta vaikuttaa siltä että luonnon, ympäristön ja rakennettujen viheralueiden osalta strategia on puutteellinen.

  Lainaan strategiaa suoraan: ”Seinäjoen kaupunki haluaa turvata asukkaiden hyvinvoinnin ja hyvän elämän mahdollisuudet kaikissa olosuhteissa.” Suosittelen lämpimästi tutustumaan tutkimuksiin viheralueiden ja luonnon merkityksestä asukkaiden hyvinvointiin.

 4. Se oli meidän 15 vuotiatten ensimmäinen ksätyöpaikka. Kekosimme turvepötkät kuivumaan aurinkoon. Niillä lämmitettiin ainakin piirisairaalan kiinteistöjä Törnävällä. Potilaita ei ollut enää 70-luvon alussa. Komea navetta oli rakennettu isoa karjaa varten.
  Työnjohtajan talo elää nyt viimeisiä hetkiä, toivottavasti se voitaisiin pelastaa puutarhaksi ja tarve olisi saada kahvikuppipaikka uuden Hirvijärven-Varpulan luontoreitistön levähdyspaikaksi. Lähistöllä on yli 2000 hehtaaria kaupungin metsiä, soita ja rantoja.